Zelf een tuinontwerp maken? Pas deze tips toe

Zelf een tuinontwerp maken? Pas deze tips toe

Een tuinontwerp maken lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk, maar er zijn veel aandachtspunten om rekening mee te houden. Aandachtspunten die mensen vaak makkelijk over het hoofd zien, met allerlei tuinproblemen als gevolg. Dus, voorkom onnodige fouten en neem de tips die we in dit artikel met je delen ter harte.

1. Denk na over wat je met de tuin wilt

Denk goed na over wat je wilt doen in je tuin. Wil je een plek om te ontspannen, wil je veel tuinieren, wil je je eigen groente en fruit gaan verbouwen, wil je een speelruimte voor kinderen? Kortom, maak een lijst van je wensen en prioriteiten om je ontwerp richting te geven.

Tip: Maak een moodboard met beelden van tuinen die je aanspreken om je ideeën te visualiseren.

2. Houd rekening met de ligging van je tuin

Bekijk hoe de zon gedurende de dag door je tuin beweegt. Dit helpt je om bepalen waar je een terras aanlegt en waar de beplanting moet komen. Een loungeplek in de schaduw of juist een zonneterras kan je tuinervaring enorm verbeteren.

3. Verdeel de ruimte in zones

Door je tuin in zones op te delen, creëer je een logische indeling. Denk bijvoorbeeld aan een apart terras, een gazon en een speel- of moestuin. Gebruik bijvoorbeeld plantenbakken, paden of hagen om verschillende zones te scheiden. Op die manier zorg je voor natuurlijke overgangen.

4. Denk aan beplanting met verschillende hoogtes

Een tuin met variatie in hoogte voelt dynamischer en interessanter aan. Combineer hoge bomen of struiken met lagere planten en bodembedekkers. Zo creëer je diepte en structuur in je tuin.

Tip: Kies voor groenblijvende planten om ook in de winter een mooie tuin te hebben.

5. Zorg voor privacy

Als je graag privacy wilt in je tuin, denk dan aan schuttingen, hagen of klimplanten. Je kunt ook gebruik maken van pergola’s of houten schermen om een beschutte plek te creëren zonder de hele tuin af te sluiten.

6. Kies tuinmaterialen die bij je stijl en onderhoudswensen passen

Ga je voor een strakke, moderne tuin met beton en staal, of liever een natuurlijke uitstraling met hout en stenen? Houd ook rekening met het onderhoud: sommige materialen zoals houten vlonders vereisen meer zorg dan bijvoorbeeld tegels.

7. Verlichting voor sfeer en veiligheid

Tuinverlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in de avond, maar verhoogt ook de veiligheid. Denk aan spots langs paden en sfeervolle verlichting bij het terras of de vijver. Solarverlichting kan een duurzame optie zijn. Kies bij de toegangspunten tot je woning voor verlichting met een sensor, dit schrikt inbrekers af.

8. Maak je tuin klimaatbestendig

Met de hevige weersomstandigheden van vandaag de dag is het belangrijk om je tuin klimaatbestendig te maken. Denk aan regenopvangsystemen, zoals een regenton of een drainage systeem, groene daken of het gebruik van waterdoorlatende materialen voor bestrating.

9. Kijk wat je aan tuinmaterialen kunt hergebruiken

Als je al een tuin hebt, kijk dan of je tuinmaterialen kunt hergebruiken in je nieuwe tuin. Veel mensen gooien onnodig hun tuinmaterialen weg als ze hun tuin opnieuw gaan inrichten. Zonde, want van een oude schutting kun je bijvoorbeeld nog prima plantenborders maken en tuintegels kan je omdraaien en reinigen, zodat ze er weer als nieuw uitzien. Als je veel tuinmaterialen opnieuw gebruikt, spreken we ook wel over een circulaire tuin.

Met deze tips leg je de basis voor een tuin waar je jarenlang plezier van hebt. Veel succes en vooral veel plezier met het ontwerpen van je droomtuin! 🌿✨. Kom je er niet uit? Weet dan dat je altijd een hovenier een ontwerp voor je tuin kan laten maken. Een ontwerp voor je tuin laten maken is niet goedkoop, maar je weet wel zeker dat er met alle aspecten rekening wordt gehouden.