Als je samen met je partner besloten hebt om te gaan scheiden, komt er veel op je af. Als je kinderen hebt, zul je dit nieuws aan hen moeten vertellen. Ook financieel gezien, moet er veel geregeld worden als je uit elkaar gaat. Ingrijpende gebeurtenissen, waarbij het verstandig is om gestructureerd alle stappen te doorlopen, hoe moeilijk dat soms ook is. Welke stappen dit allemaal zijn? Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet!
Schakel een expert in
Vaak lopen de emoties hoog op bij een scheiding. Het is dan erg lastig om nog rationeel te denken en tot een eerlijke verdeling te komen van gelden en bezittingen. In dit geval is het raadzaam om te kiezen voor een mediator. Hierbij kies je dus feitelijk voor een bemiddelaar die voor beide partijen werkt. Het doel van een mediator is om tot een eerlijke, evenwichtige verdeling te komen. Lukt het met deze mediator niet om tot overeenstemming te komen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een advocaat in te schakelen. Een advocaat behartigt echter de belangen van één partij, dus dan sta je op dat moment juridisch wel tegenover elkaar. Als je doel is om na de scheiding ook nog normaal om te gaan met je ex-partner, is het raadzaam om in eerste instantie te kiezen voor een mediator.
Formaliseer de scheiding
Een scheiding moet officieel aangevraagd worden bij de rechtbank. Als dit verzoek is ingediend, zal de rechter na enkele weken uitspraak doen. Zodra de rechter akkoord is met de scheiding, krijg je een echtscheidingsbeschikking. In de gemeente waar je getrouwd bent, moet vervolgens de scheiding worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Pas als dit gebeurd is, is de scheiding formeel geregeld. Heb je samen met je partner ooit een testament opgemaakt? Hou er rekening mee dat deze ook moet worden aangepast, om vervelende situaties in de toekomst te voorkomen.
Informeren betrokkenen
Het is belangrijk om je sociale contacten te informeren over het feit, dat je gaat scheiden. Het is hierbij verstandig om familie en vrienden op de hoogte te stellen met een eenduidig, duidelijk bericht over de scheiding. Dit voorkomt misverstanden, ook hoef je niet iedere keer het verhaal opnieuw te vertellen, wat natuurlijk veel energie kost. Het is ook verstandig om bijvoorbeeld de basisschool van je kinderen op de hoogte te stellen.