Hoe herken je een burn-out en hoe kom je er vanaf?

Hoe herken je een burn-out en hoe kom je er vanaf?

Na het verlies van een dierbare of een andere traumatische gebeurtenis, is het leven vaak een stuk lastiger. Je ervaart meestal meer moeite met simpele taken, waar je voorheen weinig problemen mee hebt gehad. Lichamelijk en mentaal kun je namelijk snel moe worden. Ook bij persoonlijke, financiële of overige problemen kun je hier last van krijgen. Blijven deze problemen je maanden lang achtervolgen? Dan is de kans groot dat je een burn-out hebt. Een burn-out ontstaat door een lange periode van stress en spanningen. In dit artikel lees je hoe je een burn-out kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Hoe kun je een burn-out herkennen?

Als je last hebt van een burn-out zul je last hebben van verschillende symptomen. Welke dit precies zijn, kan verschillen per persoon. Zo kun je bijvoorbeeld snel emotioneel of boos worden, vaak nadenken en piekeren, lastig slapen en last hebben van geluiden en drukte. Hiernaast kun je nog meer lichamelijke klachten hebben zoals hoofdpijn, last van je maag, hart of duizeligheid.

Wat je vooral zult merken bij een burn-out is de vermoeidheid. Dit kan lichamelijk zijn, waardoor je snel uitgeput hebt, maar ook geestelijk. Het kan dan lastig zijn om je te concentreren. Ook je geheugen kan hierdoor achteruit gaan. Heb je hier snel last van bij werk of andere taken die je normaal zonder problemen kunt uitvoeren? Dan is een burn-out erg waarschijnlijk.

Wat veroorzaakt een burn-out?

Een burn-out kun je krijgen door traumatische ervaringen, zoals het overlijden van een geliefde of gezondheidsklachten. Maar het kan ook komen door te veel werken, grote nieuwe veranderingen zoals een verhuizing, het krijgen van een kind of andere verantwoordelijkheden. Er zijn dus erg veel manieren waarop je een burn-out kunt krijgen. Twijfel je of je een burn-out hebt? Dan kan een huisarts je hier meestal mee helpen.

Herstel

Als je wilt herstellen van een burn-out, is het belangrijk om niet meteen alles aan de kant te schuiven. Je moet bij je herstel wel actief blijven. Soms is het slim om een aantal activiteiten of problemen voor nu aan de kant te zetten, om je leven en lichaam weer op orde te krijgen. Bedenk goed welke problemen je hebt en welke oplossingen hier voor zijn. Voor veel mensen is het slim om te kiezen voor hulp bij psychische problemen. Dit kan bij een psycholoog. Tegenwoordig kun je zelfs een online behandeling krijgen.